Mozaic

×

Mozaicul este o tehnica de arta decorativa, parte a designului de interior si nu numai, ce foloseste mici piese de de sticla, gresie, faianta sau alte materiale, pentru a crea imagini ornamentale atat pentru spatii interioare, cat si exterioare. Astfel, gasim Mozaic in baie, dar avem si Mozaic in bucatarie, in sufragerie, in birou, cafenele, hoteluri, practic oriunde, in placari verticale si orizontale, exterioare si interioare.

 

Despre Mozaic

Cele mai veche utilizare a modelor de Mozaic, confectionate din bucati mici de materiale variate, dateaza din a doua jumatate a mileniului al treiliea inainte de Hristos,fiind gasite de arheologi in siturile arheologice ale templelor din Abra, Mesopotamia.

Cei care ridica mozaicul la rang de arta sunt romanii, care au realizat initial Mozaic doar in combinatia alb-negru, in timp, insa, isi rafineaza tehnica si ajung sa lucreze intr-o gama bogata de culori si nuante, creand adevarate bijuterii de decor arhitectural.

Piesele de Mozaic au ramas perene de-a lungul secolelor, folosirea lor avand un varf in era bizantina, pentru decorarea bisericilor, cat si in lumea araba, pentru ornamentarea deosebit de rafinata a palatelor si moscheelor.

 

Utilizarea pieselor de Mozaic in amenajari

Stilul Art-Nouveau este cel care readuce mozaicul in tendinte in epoca moderna, astfel ca, in ziua de azi, piesele ceramice de Mozaic sunt din ce in ce mai utilizate de catre arhitectii si designerii de pretutindeni in amenajari, pentru a da o nota unica fiecarei cladiri sau incaperi.

Mozaicul este folosit atat ca finisaj de interior, cat si de exterior, putand fi integrat in amenajarea unor spații rezidențiale (bucatarii, bai, holuri, living-uri etc.), spatii comerciale sau publice si chiar in cladirile de birouri.

 

Folosirea pieselor de Mozaic la interior

Mozaicul personalizeaza spatiul indiferent de incaperea aleasa pentru decorare, oferind culoare, accente speciale si profunzime interiorului.

  • In bucatarie piesele de Mozaic vor da dinamism si personalitate incaperii, fiind o alegere foarte potrivita mai ales daca alegem stilul rustic;
  • Pentru o baie senzationala poti combina faianta cu Mozaic si accesorizezi cu cateva piese de mobilier modern. Mozaicul se monteaza usor si se preteaza mai multor stiluri: clasic-elegant, baroc, art deco. Vintaje, glamour, rustic etc;
  • Accentele date de Mozaic sunt ideale si pentru spatii comerciale, indeosebi a celor mai mici, gen cafenele, restaurante, pentru amplificarea imaginii brandului tau.