Atunci cand alegi gresia, primul lucru care trebuie luat in calcul este daca ai nevoie de Gresie de exterior sau de gresie pentru interior.
Apoi, inainte de a te gandi la combinatii de culori sau la stil, este important sa stii care este specificul locului unde urmeaza sa montezi Gresie si, implicit, care sunt standardele recomandate in ceea ce priveste rezistenta la soc, umezeala, trafic sau diferentele de temperatura la care sunt supuse placile.
Umezeala crescuta din baie, de exemplu, poate constitui un criteriu, in timp ce traficul intens de pe holuri sau expunerea la temperaturi extreme a treptelor exterioare placate cu gresie, reprezinta altele.
Gresie de interior - alegerea optima in functie de incaperea in care este montata
Din punct de vedere al stilului, gama extrem de variata de Placi Ceramice contemporane iti ofera posibilitatea de a alege dintr-o multime de linii de Design: Gresie tip marmura, Gresie tip parchet (cu un aspect incredibil de natural ca si culoare si textura), gresie monocroma sau cu diverse detalii grafice, Ca dimensiune, se observa ca este in trend folosirea unor Placi ceramice mari in amenajarile de interior.
Gresie pentru hol
Fiind o incapere de tranzit, ar trebui sa iei in calcul achizitionarea unui tip de Gresie cu rezistenta sporita: de exemplu Gresie Portelanata, care, spre deosebire de gresia glazurata, are o rezistenta mai mare la socuri si la traficul intens.
Gresie potrivita pentru baie
Gresia glazurata sau smaltuita este o varianta perfecta pentru acest spatiu, aspectul sau lucios va aduce lumina si eleganta in baia dumneavoastra. In cazul in care alegeti Gresie Lucioasa, niste covorase antiderapante, usor de intretinut, vor rezolva problema alunecarii.
Daca doriti o Gresie Antiderapanta, puteti opta pentru placile texturate sau mate, cu conditia ca acestea sa nu fie poroase si sa fie hidroizolate.
Din punct de vedere cromatic, exista o singura regula: daca baia pe care vrei sa o decorezi sau renovezi are dimensiuni reduse, gresia intr-o nuanta deschisa, cu dimensiuni de 25 x 40 cm sau 20 x 30 cm, o poate face sa para mai spatioasa si mai aerisita.
Gresia pentru bucatarie:
Pe langa model si culoare, intretinerea cat mai usoara a gresiei reprezinta un alt element important in decizia de cumparare.
Noi recomandam o Gresie portelanata, de pe suprafata careia diversele pete, inclusive cele de grasime, pot fi indepartate cu usurita. Gresia glazurata, in schimb, nu este cea mai sigura optiune, deoarece pe aceasta sunt foarte vizibile.
Cand vine vorba de culori, este recomandat sa le eviti pe cele in nuante foarte inchise, pe care sunt vizibile chiar si amprentele. Nuantele deschise vor da si iluzia unui spatiu mai mare si mai luminos.
In bucatarie ai libertate deplina in privinta stilului gresiei. De la rustic la modern sau chiar opulent, gresia din bucatarie poate transmite orice iti doresti. Ai grija insa sa nu supraincarci decorul cu un model incarcat si cu un mobilier la fel de complex.
Gresia pentru exterior
Pentru spatiile din afara casei (adica gresie pentru terasa, balcon, alei din gradina sau plaja, parcari etc) se recomanda Placi ceramice antiderapante, deoarece pericolul accidentarilor este mai ridicat.
Modelele de gresie exterioara trebuie sa aiba o rezistenta sporita, tocmai pentru ca este supusa unor temperaturi foarte scazute in anotimpul rece, respectiv foarte ridicate in timpul verii.
Gresie texturata, Gresie mata si gresie poroasa sunt preferabile in comparatie cu modelele de gresii lucioase.
Traficul exterior este mai mare, asa ca si rezistenta la socuri a gresiei trebuie sa fie sporita. De aceea, placile PEI IV si V sunt potrivite pentru scari si alte spatii exterioare.
Cromatica va fi in ton cu celelalte elemente din exteriorul locuintei, cu usile, cu gardurile si cu celelalte elemente de decor din gradina sau terasa.
Venezia showroom comercializeaza si Gresie de 2 cm, chiar si 3, care sunt foarte versatile si usor de montat (direct pe iarba sau nisip, cu adeziv sau pe ploturi).